Άρθρα

Bob Fosse : Οι αδυναμίες που έγιναν στυλ

Ο Bob Fosse γεννήθηκε στο Chicago Illinois το 1927 και πέθανε το 1987. Ήταν το μικρότερο από τα 6 παιδιά της οικογένειας και κέρδισε την προσοχή όλων μέσω του χορού. Ξεκίνησε tap (κλακέτες) και γρήγορα βρήκε την πρώτη του δουλειά σε night club. Είναι από τους πιο διάσημους αμερικανούς χορογράφους και είναι γνωστός για το προσωπικό του στυλ. Αλλά τι τον έκανε τόσο πετυχημένο;

Δεν ήταν η τεχνική του, δεν ήταν οι ιδιαίτερες σωματικές του ικανότητες και σίγουρα δεν ήταν ο ηθικός τρόπος ζωής του. Η μεγάλη του επιτυχία ως χορογράφος και ως σκηνοθέτης ήταν λόγω της ικανότητάς του να δημιουργεί ιδιαίτερες κινήσεις βασισμένες στο συναίσθημα, στην αίσθηση και στη σκέψη πίσω από την κίνηση με έντονο το αισθησιακό και ερωτικό στοιχείο.
Δεν είχε turn out και δημιούργησε κινήσεις με inverted θέσεις. Δεν του άρεζε το σχήμα του κεφαλιού του και χρησιμοποιούσε καπέλα στις χορογραφίες του. Δεν του άρεσαν τα χέρια του και χρησιμοποιούσε γάντια για να δείχνουν ομορφότερα

Ο ίδιος σχολίασε: βλέπω το προσωπικό μου στυλ βασισμένο στις περιορισμένες σωματικές μου δυνατότητες. Από αυτές δημιούργησα νέες κινήσεις. ¨κλέβω¨ από τους ανθρώπους, επηρεάζομαι από αυτούς. Αναγκάστηκα να χορεύω με συγκεκριμένο τρόπο για πολλά χρόνια όμως τα πόδια μου γυρνούσαν προς τα μέσα. Ό χορός είναι μια μάζα από επιρροές.

Με αυτά τα λόγια ο Fosse περιγράφει πως ο χορός περνά από στάδια και πως άλλοι άνθρωποι μπορούν να επηρεάσουν ένα χορογράφο ώστε να δημιουργήσει νέες κινήσεις ή να αναπτύξει κάποιες παλαιότερες.

Ο Bob Fosse άνοιξε το δρόμο για νέους χορογράφους, χορευτές και δασκάλους μέσω της έκφρασης και της αφοσίωσής του. Οι αδυναμίες του δεν τον σταμάτησαν. Έθεσε τους στόχους του και πραγματοποίησε τα όνειρά του.

Μπορούμε πολύ εύκολα να αναγνωρίσουμε το στυλ του και τις επιρροές αυτού σε νεότερους χορογράφους.
Υπάρχουν αμέτρητες πηγές που μας δίνουν πληροφορίες για την ζωή του και την καριέρα του. Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τον θρύλο Bob Fosse μπορούν να ανατρέξουν στις παρακάτω:

 1. Βιβλία
  1. Gollfried, M. (1998) All his Jazz: The life and death of Bob Fosse, Da capo press
 2. Videos – DVDs
  1.  Sweet Charity (1969)
  2.  Cabaret (1972)
  3.  All that Jazz (1979)
  4.  Chicago (original 1975, dedicated 2002)

Did you like this? Share it!