Άρθρα

Διατάσεις: ένα αναγκαίο καλό

Οι μύες που είναι όργανα του ανθρώπινου σώματος, σχηματίζονται από μυϊκό ιστό και μαζί με τους τένοντες συμβάλλουν στην κίνηση των οστών.

Υπάρχουν 3 είδη μυών στο σώμα μας:

  • Οι σκελετικοί μύες οι οποίοι κινούν το σώμα μας
  • Ο μυς της καρδιάς που σχηματίζει το μυοκάρδιο και συσπάται ρυθμικά ανεξάρτητα από την θέλησή μας
  • Οι λείοι μύες οι οποίοι βρίσκονται στα εσωτερικά μας όργανα πχ στο πεπτικό μας σύστημα, στο δέρμα και στα μάτια

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το χορό έχει η πρώτη κατηγορία μυών αφού στους μύες αυτής της κατηγορίας μπορούμε οικιοθελώς να προκαλέσουμε σύσπαση, διάταση ή ενδυνάμωση. Οι σκελετικοί μύες μπορούν να κάνουν σύσπαση, να λαμβάνουν και να στέλνουν μηνύματα και να διατείνονται.

Όλοι οι αθλητές και ιδιαίτερα οι χορευτές οφείλουν να εργάζονται επισταμένως για την βελτιστοποίηση της διατατικής ικανότητας των μυών τους. Φυσικά κάθε άθλημα έχει διαφορετικές απαιτήσεις και θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες. Μπορούμε να κάνουμε διατάσεις με πολλούς τρόπους. Ο πιο παλαιός και πλέον ξεπερασμένος τρόπος διάτασης είναι ο βαλλιστικός. Η απότομη σύσταση του μυός η οποία έχει ελάχιστο επιθυμητό αποτέλεσμα και αυξημένη επικινδυνότητα τραυματισμού.

Το δεύτερο είδος διάτασης που χρησιμοποιείται ακόμη στις μέρες μας είναι η παθητική διάταση. Όταν τοποθετούμε το μυ σε ένα ¨ασφαλές¨ και οικείο (χωρίς ιδιαίτερο πόνο) σημείο για μεγάλη διάρκεια και χρησιμοποιούμε τη βοήθεια της βαρύτητα και ασκούμε ελαφριά πίεση. Έτσι διαπιστώνεται αργή αλλά σταθερή αύξηση της διατατικής ικανότητα του μυός η οποία επιτυγχάνεται με πιο ασφαλές τρόπο.

Όμως ο πιο εξελιγμένος τρόπος διάτασης με τα γρηγορότερα και ασφαλέστερα αποτελέσματα ονομάζεται P.N.F και πήρε το όνομά του από τα αρχικά των λέξεων Proprioceptive Neuromuscular Facilitation (Ιδιοδεκτική Νευρομυϊκή Διευκόλυνση)

Οι διατάσεις P.N.F. περιλαμβάνουν την σύσπαση του μυός πριν και κατά την διάρκεια της διάτασης. Για να εκτελεστεί σωστά χρειάζεται τις περισσότερες φορές εξωτερική βοήθεια εξειδικευμένου ανθρώπου που γνωρίζει ή φυσικοθεραπευτή. Όμως μπορεί με σωστή εκπαίδευση να εφαρμοστεί και χωρίς εξωτερική βοήθεια.

 

Did you like this? Share it!