Άρθρα

Sylvie Guillem

Όταν το χάρισμα δεν πηγαίνει ανεκμετάλλευτο. Όταν το ταλέντο συμπορεύεται με την σκληρή δουλειά. Όταν η αρμονία σώματος συναντά το ψυχικό σθένος, τότε το όνομα είναι  Sylvie Guillem.

Μόλις στα 19 κατέκτησε τον τίτλο της etoile στο μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού. Μέντορας και φανατικός θαυμαστής της ο Rudolf Nureyev. Της έδωσε την δυνατότητα να διευρύνει τους χορευτικούς της ορίζοντες ως πρίμα μπαλαρίνα τόσο στο κλασικό ρεπερτόριο όσο και σε πιο σύγχρονους ρόλους από χορογράφους όπως ο George Balancine, ο William Forsythe, ο Ronand Petit.

Γεννημένη στις 23 Φεβρουαρίου του 1965 στο Παρίσι, ξεκίνησε να εκπαιδεύεται από την μητέρα της η οποία ήταν δασκάλα ρυθμικής. Ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών της Γαλλικής Ολυμπιακής ομάδος και της σχολής μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, έδωσε την ευκαιρία στον διευθυντή της σχολής να γνωρίσει την τότε εντεκάχρονη Sylvie, να την ξεχωρίσει και να της δώσει μια θέση στη σχολή. Εκπαιδεύτηκε εκεί για πέντε χρόνια και στα 16 της μπήκε στο corps de Ballet της επαγγελματικής ομάδος. Η εξέλιξή της ήταν ραγδαία. Το 1983 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισμό χορού στη Βάρνα και έστρεψε τους προβολείς επάνω της.

Η γνωριμία της με το απαιτητικό κοινό του Royal Opera House έγινε το 1988, όταν ο Rudolf Nureyev την επέλεξε να γίνει η Giselle του στο «παλιό» του σπίτι. Αφορμή ο εορτασμός των πεντηκοστών γενεθλίων του. Αργότερα η Sylvie Guillem θα γινόταν principal guest artist, θα έκανε το Λονδίνο την καλλιτεχνική της βάση αλλά θα είχε την δυνατότητα να συνεργάζεται και με άλλες ομάδες. Χόρεψε σε όλες τις μεγάλες σκηνές του κόσμου. Ενσάρκωσε τους μεγαλύτερους ρόλους του κλασικού και του σύγχρονου ρεπερτορίου από τα έργα Ζιζέλ (Gisell), Λίμνη των Κύκνων (Odette/Odile), Δον Κιχώτης (Kitri), In the Middle, Somewhat Elevated, Ρωμαίο και η Ιουλιέτα (Juliet), Ωραία Κοιμωμένη (Aurora) Raymonda, La Bayadere, Bolero και πολλούς άλλους.

Το 2006 «μετακομίζει» επισήμως από το κλασικό μπαλέτο στο σύγχρονο χορό. Συνεργασίες όπως με τον Akram Khan στο Sacred Monsters, τον Russell Maliphant στο Push ‘Solo’, ‘Shift’, ‘Two’, ‘Push’ και πέρισυ το έργο Sadler’s Wells σε χορογραφίες William Forsythe, Mats Ek, Jiří Kylián ήταν κάποιες από τις παραστάσεις της που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και στην Ελλάδα.

Did you like this? Share it!